Legjobb WordPress sablon 2022-ben?

Manapság rengeteg weboldal, még több sablonja közül választhatsz. De vajon mit érdemes figyelembe venned, hogy tényleg jó döntést tudj hozni? Most megnézzük, de előbb vessünk egy pillantást arra, hogy hogyan tudod a legjobb WordPress sablon (angolul: theme) kiválasztását megtenni.

Hol találhatsz sablonokat?

Nézzük meg először az ingyeneseket:

Most pedig nézzük meg hol lelhetőek fel a jó fizetősök:

Miért érdemes sablonból dolgozni?

Kezdjük a megfogalmazással. Mi is az a sablon? A sablon tulajdonképpen a honlapod kinézetét, megjelenését határozza meg. Ettől függ, hogy hova és milyen formába kerül a menü, az oldalak a bejegyzések elrendezése, színei és tipográfiája is.

Három fajtával találkozhatsz:

  • Ingyenes sablon
  • Fizetős sablon
  • Egyéni fejlesztés

Ezen belül tulajdonképpen azt kell végiggondolnod, hogy sablont szeretnél vagy egyéni fejlesztést. Az egyéni fejlesztés ebből a csoportból a legdrágább megoldás, viszont teljes mértékben személyre szabható. A sablon megoldás viszont a legolcsóbb választás, ennek ellenére ma már léteznek olyan lehetőségek, mely során teljes mértékben személyre tudjuk szabni ezeket.

Mik a sablon előnyei:

  • Kedvező ár: itt még egy prémium sablon megvásárlása is olcsóbb megoldás, mint egy egyéni fejlesztés.
  • Többen használják: ennek is megvannak az előnyei, mivel ilyenkor egy hiba sokkal hamarabb kiderül, így hamarabb ki is tudja javítani a fejlesztője.
  • Ma már a legtöbb sablon rengeteg módosítási lehetőséggel rendelkezik, így akár teljesen személyre is szabható.
  • Gyorsan kivitelezhető: nem szükséges több hetet várni arra, hogy elkészüljön, hanem azonnal használatba lehet venni, ugyanakkor a megfelelő személyre szabás némi időt vehet igénybe.

Most pedig nézzük meg, hogyan tudsz egy jó minőségű sablont kiválasztani a több ezer fajtából.

Mit vegyél figyelembe a legjobb WordPress sablon keresésénél?

Törekedj az egyszerűségre

A legjobb WordPress sablon egyszerű, mivel a weboldalnak a feladata az, hogy felhívja a látogató figyelmét az általad nyújtott szolgáltatásra, vagy árura, illetve segítse ezek eladását. Ezt pedig a legjobban úgy tudod kivitelezni, hogy segíted az olvasódat, leendő ügyfeledet, hogy minél gyorsabban megtalálja a neki szükséges információkat.

Ez azt jelenti, hogy jobb esélyed van egy egyszerű, de jól használható oldallal növelni az eladásaidat, mintha egy csili-vili oldalad lenne, ahol képtelenség megtalálni a fontosabb információkat. Hogy milyennek kell lennie egy jó weboldalnak, arról részletesen itt olvashatsz. Ezeket a sablon kiválasztása során mindenképpen vedd figyelembe. Inspirációként álljon itt néhány cikk a választással kapcsolatban:

Gyors betöltődés

Mivel a gyors betöltődéshez nem csak megfelelő beállítások kellenek, hanem arra is szükség van, hogy jó legyen a sablonválasztás. Ha ez nem megfelelő, akkor akadhatnak gondok a sebességgel, ami már látogató vesztést is okozhat. Ez által a Google sem fogja az adott tartalmat a keresések során előre sorolni.

A honlapkészítés során a sablonok ilyen szempontból is ellenőrzésre kerülnek. Létezik egy bővítmény, amely segítségévél ellenőrizni lehet, hogy megfelelő minőségű-e a telepíteni kívánt sablonunk. Ez pedig a Theme Check nevű kiegészítő.

Személyre szabhatóság

Érdemes azt is figyelni, hogy egyes sablonoknál miket lehet módosítani és azokat milyen mértékben. Sajnos ez sablononként eltérő, van ahol szinte az egészet át lehet alakítani, van pedig aminél éppen csak a színeket vagy a tipográfiát lehet módosítani, más lehetőség szinte nem is marad.

Érdemes olyat választani, ahol az összes olyan elemet ki lehet cseréni, amin változtatni szeretnél. Itt a szín és a betűtípus már az alap, de akár az elrendezést, esetleg a fej- vagy láblécet is kedvedre szabhatod.

Ne keverd a kinézetet a funkcionalitással

Csábító lehet olyan sablont keresni, ami rendelkezik az összes olyan beépített funkcióval, amit szeretnél a honlapodba is beilleszteni. Például, ha olyan weboldalt szeretnél, ami az eseményekre épül, akkor vonzó lehetőség lehet egy olyan sablon, amibe már van egy beépített eseménynaptár. De mégis azt mondom, hogy ne ez alapján hozd meg a végleges döntést.

Mivel lehet, hogy az adott sablonnak tényleg ennyi az összes előnye, hogy tartalmazza ezt a plusz funkciót, egyébként pedig az első két szempontnak sem felel meg. Mivel a sablon csupán kinézetet, megjelenést kölcsönöz a honlapodnak, így ez lesz az elsődleges, amit figyelembe kell venni. Ha szükséged van a példánál maradva egy eseménynaptárra, akkor azt egy bővítmény segítségével bármilyen témába be tudjuk illeszteni, ami jól variálható és még tetszik is.

Fontos, hogy reszponzív legyen

Manapság az internetes forgalom jelentős része már mobiltelefonon keresztül zajlik. Így mindenképpen olyan témákban kell gondolkodni, ami támogatja a telefonos használhatóságot, ha nem akarunk látogatókat veszíteni.

Általam ez is ellenőrzésre kerül. Hogy mi az a reszponzív kinézet arról bővebben itt olvashatsz.

Most csak annyiról érdemes szót ejteni, hogy nem mindegyik téma reszponzív, amit annak mondanak. Mindenképpen le kell ellenőrizni, hogy tényleg megfelel-e ennek a kitételnek. Ugyanilyen fontos, hogy bármilyen böngészőben megfelelően működjön a választott sablon.

Fejlesztői vagy támogatási szabályzat

Ha a fizetős téma mellett döntesz, akkor mindenképpen ellenőrizni kell, hogy az ár, amiért megvásárolható a téma mennyi időre szól. Mivel a legtöbb esetben 6-12 hónapos támogatásról és frissítésről van szó, amit ugyanennyi idő elteltével újra ki kell fizetni. Ez a megoldás a bérlésre jobban hasonlít, mint a vásárlásra.

Ha ingyenes témát választasz, akkor arra érdemes figyelned, hogy létezik-e hozzá valamilyen formában támogatás vagy frissítés. Ugyanis a legtöbb esetben az ingyenes témák ilyesmivel nem rendelkeznek, ugyanakkor akadhatnak közöttük kivételek is.

Vélemények ellenőrzése

Ha jobban is meg szeretnéd ismerni a választott témákat, akkor érdemes figyelembe venni az értékeléseket is. Itt ne csak azt nézd meg, hogy hányan mennyi csillagot adtak az adott sablonra, hanem inkább a szöveges értékelésre helyezd a hangsúlyt.

Mivel itt kijöhetnek olyan hibák, amik ugyan jónak mutatnak egy sablont, de a szöveges értékelés már pont egy lényeges dologra hívja fel a figyelmet, ami nélkül esetleg nem szeretnéd mégsem az adott témát.

Utolsó frissítés dátuma

A WordPress folyamatosan változik, frissül. Erről egy bővebb cikket itt találhatsz. Így mindenképpen olyan sablonba kell gondolkodni, ami ezt az állandó változást nyomon követi és naprakészen tartja.

Ilyenkor kevésbé fordulhat elő, hogy kompatibilitási hiba lép fel és esetleg a weboldalad elérhetetlenné válik. Bár utóbbi eset rendkívül ritkán fordulhat elő.

Sok letöltéssel rendelkezik

Általában igaz az, hogy minél többen használnak valamit, annak annál hamarabb derül ki a hibája. Már, ha van neki olyan. Persze előfordulhat, hogy hiba csúszik a sablon kódolásába, de ha sok helyen van használva, az hamar kiderül, így a készítője nagyon hamar ki tudja javítani, így megelőzhető, hogy komolyabb probléma legyen, akár egy biztonsági réssel.

A legjobb WordPress sablon lehet ingyenes?

Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy a fizetős sablonok sokkal jobbak, mint az ingyenesek. Mindkettő kódsorból áll, ami lehet jól megírt is, de rosszul megírt is. Ugyanúgy előfordul fizetősben egy rossz kódolású sablon, mint ingyenes között egy kifejezetten jó kódolással megírt sablon, persze ennek a fordított verziója is ugyanúgy igaz.

Szóval attól, ha valami ingyenes még nem biztos, hogy az eleve rossz. De az is elmondható, hogy sok ingyenes sablon rendelkezik fizetős verzióval is, melyeknek az alapja teljesen megegyezik. Így ha találsz az ingyenesek között egy Neked tetsző témát, ami megfelel a többi pont követelményeinek, akkor bátran lehet használni.

Legyen biztonságos

Persze döntő fontosságú, hogy csak és kizárólag megfelelő forrásból származzon az adott sablon. Mivel, ha valamilyen ismeretlen oldalról töltesz le sablont, az tartalmazhat, biztonsági rést is, amely segítségével rossz indulatú hackerek be tudnak jutni az oldaladra. Ott pedig különböző károkat tudnak okozni, akár még vírust is fel tudnak telepíteni, vagy személyes adatokat lophatnak el. Ezért fontos, hogy megfelelő forrásból származó sablonokat és bővítményeket telepíts fel!

Összegezve

Ha megfelelő sablonnal szeretnél dolgozni, akkor érdemes figyelembe venned a cikk által tett ajánlásokat, hogy elkerüld a kezdők hibáit. A kiválasztással kapcsolatban is szívesen segítek, bármelyik csomagot szeretnéd igénybe venni a fejlesztés során.

Forrás: