Miért válaszd a WordPress-t?

A mai technikai háttérrel már sok webmotorral, esetleg egyedi fejlesztéssel készítheted, vagy készíttetheted el az oldalad. Hogy melyik a legjobb, arról mindenkinek más a véleménye. Sokan a WordPress mellett teszik le a voksukat, talán nem is olyan alaptalanul. Nézzük meg miért válaszd a WordPress-t?

A WordPress egykor blogírási eszközként indult, azonban mára már webhelykészítő és tartalomkezelő rendszerré (CMS) fejlődött. A népszerűségét az is bizonyítja, hogy ma a legtöbb weboldal a WordPress-t használja. A 2022-es legfrissebb adatok szerint 455 millió oldal épül WordPress alapokra.

Mik az előnyei?

A WordPress egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen használható és elég rugalmas ahhoz, hogy többfajta weboldal készítésére is alkalmas legyen. Éppen ezért számos vezető márka is használja a WordPresst. De most nézzük meg, mégis miért ezt válaszd?

Ingyenes

Ez azt jelenti, hogy szabadon letölthető, telepíthető és használható bármilyen weboldal létrehozásához. Rengeteg ingyenes sablont és bővítményt is be tudsz szerezni hozzá, amivel még egyedibbé és még több funkcióval ellátottá tudod tenni honlapodat. Ugyanakkor a használatához mégis szükség van egy minimális összeg kiadására, ugyanis a domain név és a tárhely sajnos már nem ingyenesek, viszont ezek kötelező kellékei minden weboldalnak. Ha én csinálom a honlapod, akkor az új weboldalakra ezeket ingyenesen biztosítom.

Könnyen használható

Az admin felülete egyszerű irányítópulttal rendelkezik, ami még a kezdő számára is ideális és könnyen kezelhető. Továbbá a tartalom készítése is gyerekjáték egy WordPress weboldallal, de akár egy kép feltöltése sem okoz gondot. Egy egyedi fejlesztésű weboldal esetében a legegyszerűbb módosításokhoz is szükség lehet a fejlesztőre, ami minden esetben idő és pénzigényes lehet.

Teljesen testreszabható

Ahhoz, hogy változtassunk a kinézetén nem szükséges webdesignernek lennünk, de még csak programozónak sem. Dolgozhatunk sablonokból is, itt rengeteg lehetőséggel találkozhatunk, akár ingyenesen is. A bővítmények segítségével, viszont néhány kattintás után elérhetünk extra funkciókat. Ilyen lehet a hírlevél, tagsági rész kialakítása, vagy éppen a kapcsolatfelvételi űrlap.

SEO barát

Még a világ legjobb weboldala sem lesz sikeres, ha nincs elég látogatója. A WordPress-t úgy alakították, hogy a keresőoptimalizálás szempontjait figyelembe vegye, így a Google találatok között kiemelt helyet foglaljanak el. Ehhez nagy segítséget nyújt a bővítmények között fellelhető Yoast SEO is.

Biztonságos

A WordPress fejlesztők kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra. Rengeteg beállítási lehetőséggel és bővítmények garmadájával tudjuk a lehető legbiztonságosabban tartani weboldalunkat. Sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhatnak hibák vagy biztonsági rések, de mivel rengeteg fejlesztő dolgozik rajta, így ezek hamar kiderülnek és a javításukra is gyorsan sor kerül.

Nem függ a fejlesztőtől

Az egyedi fejlesztésű weboldalak legnagyobb hátránya, hogy a fejlesztőhöz vagy kötve. Akár a tartalmadat szeretnéd változtatni, akár a megjelenést minden esetben a fejlesztőt kell keresned. Ha esetleg eltűnik, vagy már nem vállal több munkát, akkor az egész oldalt újra kell gondolni, mert nem valószínű, hogy más elvállalná egy ismeretlen fejlesztés javítását, karbantartását. A WordPress esetén ez nem áll fenn.

Rugalmas

A bővítmények segítségével rengeteg fajta oldalt hozhatsz létre. Kezdve a blogtól, a bemutatkozó céges oldalon keresztül, egészen a webáruházig.

Többnyelvű

Az admin felülete magyar nyelven is elérhető, de ha esetleg van külföldi kollégád, aki szintén használja a weboldalt, akkor az ő esetében sem probléma a saját anyanyelvére beállítani, úgy, hogy a Te beállításod magyar maradjon.

Reszponzív

A mobilinternetes böngészés elterjedésével egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a weboldalak ne csak elérhetőek legyenek a mobil készülékeken, hanem szükségessé vált az is, hogy könnyen olvasható és egyszerűen kezelhető legyen. Erről itt részletesen is olvashatsz.

Gyors

Nem csak az olvasók, de keresőoptimalizálás szempontjából is lényeges, hogy minél gyorsabban töltődjön be az adott weboldal. Így egy jól optimalizált weboldal esetén ez nem lehet probléma.

Vannak hátrányai is?

Mint minden dolognak a WordPress-nek is vannak hátrányai. De nézzük meg mik lehetnek ezek?

  • Testreszabás: mivel rengeteg funkciója van, nagyon rugalmas, így rengeteg dolog állítható rajta. Ha pedig nem mész a témába kellő mélységgel, akkor nagyon könnyű félrekonfigurálni a honlapot, aminek a helyrehozása már lehet nagyobb feladat. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy egy kiegészítő frissítés megzavarhatja egy másik bővítmény működését.
  • Adatbiztonság: mivel egy nyílt forráskódú rendszerről van szó, így érdemes a legnagyobb körültekintéssel kiválasztani a használni kívánt bővítményt. Telepítés előtt érdemes utánanézni, hogy található-e benne sérülékenység.
  • Gyakori frissítések: az adatbiztonság és a fejlesztések miatt általában sok alkalom adódik a frissítésre. Ilyenkor felmerülhetnek a WordPress és bővítményei között kompatibilitási problémák is, melyek súlyos esetben az oldal leállásához is vezethetnek.

Összegezve

A WordPress segítségével nem csak teljes ellenőrzés alatt tarthatod a weboldalad, hanem élvezheted az egyszerű tartalomgyártás folyamatát is, anélkül, hogy bármilyen külső segítséget igénybe kelljen venned. A rugalmasságának hála, pedig olyan weboldalad lehet, amilyet szeretnél, olyan funkciókkal, amelyekre valóban szükséged is van.

Forrás: