WordPress bővítmény sérülékenység vizsgálat

A WordPress honlapmotor rendkívül biztonságos, mivel fejlesztők százai ellenőrzik rendszeresen, hogy megfelelően működik és rosszindulatú hackerek nem tudnak-e bejutni. Egyes esetekben azonban szükség van a WordPress bővítmény sérülékenység vizsgálat elvégzésére. De hogyan tudod ezt megtenni?

Rendszergazdaként mi is sokat tehetünk azért, hogy webhelyünk biztonságos maradjon. Mivel sajnos sok a rosszindulatú ember, így folyamatosan támadásoknak vannak kitéve az interneten levő honlapok. Tehát a biztonság kérdése nem elhanyagolható. Ha én készítettem a honlapod, akkor az alap biztonsági beállításokat elvégzem.

Ugyanakkor néhány esetben előfordulhat, hogy sérülékenység található egy bővítményben, vagy a megjelenésben. Ilyenkor fennállhat a kockázata annak, hogy feltörhetik a weboldalad. Ritkán, de előfordulhat, hogy akár még a Google is feketelistára teheti az oldalad, ha rosszindulatú programokat fedez fel a weboldaladon, esetleg azért, mert adathalászat honlapnak értékeli.

A biztonsági beállítások és a frissítések mellet mi is tehetünk valamit azért, hogy a kockázatokat a lehető legminimálisabbra csökkentsük. Ez pedig az, ha időnként ellenőrizzük a bővítményeink sérülékenységét.

Hol ellenőrizheted?

WordPress bővítmény sérülékenység vizsgálat elvégzését a következő oldalakon tudod megtenni:

Mit tehetsz akkor, ha sérülékenység van az oldaladon?

Ha az ellenőrzés során találtál sérülékenységet a bővítményben, akkor mielőbb cselekedned kell. De ilyenkor mit tehetsz?

  • Ha létezik a hiba óta frissítés, mely során a biztonsági rést a fejlesztők kijavították, akkor mindenképpen frissítsd a bővítményed. Ha ezt folyamatosan megteszed, akkor érdemes ellenőrizni, hogy azzal a verzióval rendelkezel-e, amelyben az adott hibát kijavították.
  • Ha nincs elérhető frissítés a biztonsági réssel rendelkező bővítménynek, akkor inkább kapcsold ki és töröld a bővítményeid közül. Ugyanazt a funkciót szerencsére több más bővítmény is elláthatja, amelyekben nincsenek meg a biztonsági rések, és használatukkal nem kockáztatod azt, hogy illetéktelen személyek is bejuthatnak a weboldaladra.

Összegezve

A WordPress weboldalak biztonságosak. Ugyanakkor néhány esetben előfordulhatnak egyes bővítmények esetén hibák, biztonsági rések, melyek segítségével illetéktelenek juthatnak az oldalunkra és akár meg is fertőzhetik azt egy vírussal. Mivel rengeteg fejlesztő foglalkozik napi szinten a WordPress biztonságával, így ezekre a hibákra hamar fény derül, így mielőbb elkezdhetünk védekezni ezek ellen.

Forrás: