WordPress szerepkörök csoportosítása

Ha egyedül használod a weboldalad, akkor jó eséllyel sohasem kell ezt a funkciót használnod. Ha viszont hozzáférést szeretnél adni valaki másnak, akkor muszáj tudnod, hogy milyen a WordPress szerepkörök csoportosítása, esetleg érdemes-e valamilyen kiegészítővel kibővíteni ezt a funkciót. Most nézzük meg, milyen felhasználói szerepkörök vannak egy WordPress oldalon?

Ha jól állítod be a szerepköröket, akkor biztosítani tudod, hogy senki se rendelkezzen nagyobb jogkörrel, mint amennyi feltétlenül szükséges az adott személy feladata ellátásához. Ez segít átláthatóbbá tenni a weboldalt, valamint egyszerűsíthető vele a munkafolyamat is.

De mik is ezek a szerepkörök és miért fontosak?

A WordPress szerepkörök csoportosítása határozza meg, hogy az egyes felhasználók milyen műveleteket hajthatnak végre a weboldalon. Ilyen művelet lehet a bejegyzés készítése, de akár egy bővítmény telepítése is. A szerepkörök segítségével biztosíthatod, hogy ne férjenek hozzá olyan dolgokhoz, amelyekhez nem kell hozzáférniük. Most nézzük meg az egyes szerepköröket.

WordPress szerepkörök csoportosítása:

Rendszergazda (admin)

Az admin áll a hierarchia tetején. Neki mindenhez van jogosultsága, hozzáférése és bármit tud csinálni az oldalon. A legtöbb esetben csak egy személy rendelkezik ezzel a szerepkörrel, amellyel hozzáférhet a WordPress háttérrendszerének összes funkciójához. Figyelj, hogy ezt a szerepkört ne, vagy csak nagyon indokolt esetben add ki a kezedből! Az admin jogosult bármilyen tartalom létrehozására, módosítására és törlésére. De a weboldalon belül a megjelenést, a bővítményeket, és az azokkal kapcsolatos beállításokat is kezelheti, valamint törölhet más felhasználói fiókot, de akár a weboldal kódjába is bele tud nyúlni.

Szerkesztő

Ez nem sokkal van az admin alatt. Tulajdonképpen a szerkesztő felelős a tartalom kezeléséért, így elég magas hozzáféréssel rendelkezik. Csak megbízható személyeknek osztható ki ez a szerepkör. Létrehozhat, szerkeszthet, törölhet és közzétehet oldalakat és bejegyzéseket, még akkor is, ha azok más felhasználóhoz tartoznak. Ugyanakkor a hozzászólásokat is moderálhatja, de a kategóriákat és a címkéket is kezelheti. Nem hajthat azonban végre a webhely egészére vonatkozó módosításokat, például bővítményeket, megjelenéseket már nem adhat hozzá, vagy nem változtathat meg. Leginkább arra való poszt, hogy a szerzők és a közreműködők munkáját felügyelje.

Szerző

Csak és kizárólag saját bejegyzéseket hozhat létre, szerkeszthet, törölhet és tehet közzé. Valamint médiafájlokat is feltölthet. Semmilyen más jogkörrel nem rendelkezhet! Így a szerepük a tartalom létrehozása és semmi más. Még más felhasználók tartalmát sem tudják módosítani, vagy törölni, esetleg közzé tenni, csak és kizárólag a sajátjukat.

Közreműködő

Ez a szerepkör csak a saját bejegyzéseinek a létrehozását, szerkesztését és törlését tudja véghez vinni, valamint az összes bejegyzést tudja olvasni, de semmi mást nem tud vele csinálni. Semmi más tevékenységhez nincsen jogköre. Ebben az esetben arra sincs lehetősége a közreműködőnek, hogy médiafájlokat töltsön fel, de a bejegyzéseket sem teheti közzé, még a sajátját sem! Ideális szerepkör az egyszeri és az új tartalomfeltöltők számára.

Feliratkozó

A legalacsonyabb szerepkör, és ezzel együtt a legkevesebb jogkörrel rendelkező felhasználó. Csupán annyit tehet, hogy elolvashatja az oldalon talált összes bejegyzést. Saját profilját is kezelheti ugyan, de itt nem igazán találunk kezelésre szoruló funkciókat. Ez a szerepkör az előfizetéses webhelyeken játszik szerepet, ahol csak bizonyos személyek számára engedélyezett a tartalmak elolvasása. Egyéb esetben bárki elolvashatja a weboldalon talált tartalmakat.

Szuperadmin

Erről a szerepkörről is említést kell tenni, ugyanakkor kevés helyen van jelen. Akkor van jelentősége, ha több WordPress webhely is csatlakozik az adott hálózatra, így a szuperadmin felelős a teljes hálózatért és magas szintű változtatásokat hajthat végre. Ilyen lehet például az is, hogy webhelyeket adhat hozzá és törölhet. De az egyes webhelyek esetén is rendelkezik admin szerepkörben leírtakkal.

Milyen szabályokat érdemes hoznod?

Hogyan alkalmazhatod hatékonyan ezeket a szerepköröket? Érdemes néhány szabályt betartani ahhoz, hogy gördülékennyé tedd az oldalon több felhasználó munkáját. Nézzük meg mit érdemes szem előtt tartani?

Minden felhasználó csak a szükséges szintű jogkört kapja. Ez azt jelenti, hogy csak azzal a maximum jogkörrel rendelkezzen, ami feltétlenül szükséges a munkája ellátásához. Minél kevesebb, annál jobb. Így az oldalunkat is biztonságban tudjuk tartani, mivel senki nem hajthat végre nem kívánt módosításokat az oldalon.

Ajánlott, hogy a felhasználók számát tartsuk kordában. Ez azt jelenti, hogy maximum egy admin legyen, néhány szerkesztővel, de csak és kizárólag olyanok legyen ebben a szerepkörben, akikben maximálisan megbízunk.

A szerzői szerepkört lehet adni azoknak a személyeknek, akik jó tartalmakat készítenek és szintén megbízunk bennük. Az új vagy az egyszeri tartalomkészítőknek pedig a közreműködő szerepet add.

Mi a helyzet a bővítményekkel? Lehet módosítani a szerepköröket?

Érdemes említést tenni a bővítményekről, ugyanis több is foglalkozik a témával. Most csak egy példát mutatok be. Mivel egyre több funkció elérhető a WordPress keretein belül, amiket érdemes is használni, így egyre több dolgot kellene egyszerre a kezünkben tartani. Ilyenkor szeretnénk egyes dolgokat kiszervezni.

Ilyen lehet például a hírlevél kiküldése, esetleg egy SEO szakember segítsége, de akár a médiafájlok (képek, videók) feltöltésére is létezhet külön segítség. Ezeknek a kezelésére, már nem elegendőek az alap felhasználói szerepkörök, így egy kis pluszra is szükség lehet. Ezt pedig a User Role Editor nevű bővítménytől meg is kaphatjuk.

Összegezve

Tehát, ha több személlyel is közös munkát folytatunk a weboldalunk tartalomgyártása esetén, akkor a felhasználói szerepkörökről mindenképpen tudnunk kell a megfelelő információkat, hogy ezek jól kerülhessenek kiosztásra és ne legyen belőle visszaélés. Egy rosszul kiosztott szerep, ugyanis többet árt, mint használ.

Forrás: